Park Amaryllis

Over Park Amaryllis

Welkom bij Park Amaryllis, waar we ons inzetten om de wereld van amaryllissen voortdurend te vernieuwen en verrijken. Onze missie is om door middel van innovatie en technologie nieuwe, exclusieve amaryllisrassen te ontwikkelen die een meerwaarde bieden voor zowel telers als consumenten. We streven ernaar om aan de behoeften en verwachtingen van onze gewaardeerde klanten te voldoen met prachtige en unieke variëteiten.

Als pioniers in de amarylliswereld hebben we een belangrijke mijlpaal bereikt: we telen met succes amaryllissen in de volle grond, hier in Nederland. Hierdoor kunnen we het hele jaar door onze amaryllissen aanbieden, op een duurzame en milieuvriendelijke manier. Deze ontwikkeling is een prachtige stap in het verlagen van onze carbon footprint en draagt bij aan een groenere toekomst.

We zijn trots om als eerste bedrijf ter wereld deze technologische doorbraak te realiseren. Het telen van onze amaryllissen in de volle grond stelt ons in staat om niet alleen een constante beschikbaarheid te waarborgen, maar ook bij te dragen aan duurzaamheid en ecologische vooruitgang.

Onze passie voor duurzaamheid en innovatie motiveert ons om voortdurend te streven naar vooruitgang in onze teeltmethoden en genetisch onderzoek. Dit stelt ons in staat om kwekers te voorzien van rendabele en gemakkelijk te kweken amaryllisrassen, terwijl we tegelijkertijd consumenten verrassen met buitengewone bloemen van de hoogste kwaliteit.

Samen met u, onze gewaardeerde klanten, werken we aan een groenere en bloeiende toekomst. Wij zijn vastbesloten om bij te dragen aan een mooiere wereld en om u te laten genieten van de magie van de amaryllis.

Samen groeien en bloeien naar een prachtige toekomst!

Doelstelling

Het doel van Park Amaryllis is om middels innovatie en geavanceerde technologie exclusieve, duurzame, weerbare en hoogproductieve amaryllisrassen te ontwikkelen die een toegevoegde waarde bieden aan zowel telers als consumenten.

Een stuk geschiedenis

Ludwig & Co. uit Lisse is al sinds het eind van de 19e eeuw actief in de veredeling van amaryllissen waarbij Ruud Berbee sinds de jaren 70 van de vorige eeuw verantwoordelijk is geweest voor de veredeling. Gedurende die tijd is er een aantrekkelijk assortiment ontstaan, met rassen in diverse vormen en kleuren. O.a. de grootbloemige soorten Royal Velvet, Paris en Apple Blossom zijn hieruit voortgekomen en ook de bijzondere vormen als cybisters en Papillio. Sinds de jaren vijftig heeft de teelt een enorme vlucht genomen dankzij innovaties zoals grondverwarming en -koeling in de kas, waarbij de teelt van bollen en bloemen centraal staat. Het opkweken van bollen in kassen vereist een hoge teelttemperatuur (met 1 kubieke meter gas per bol) en is arbeidsintensief.  Om kosten te besparen, is in de jaren 90 begonnen met het opkweken van bollen in Afrika en Latijns-Amerika met name voor de kerstbloei.

Ruud Berbee kreeg in de gaten dat de kosten voor kasteelt significant zouden stijgen en hierdoor de afzet zou verminderen. In 1988 is hij met de kennis die hij had opgedaan hierdoor gestart met de veredeling van amaryllissen voor de Nederlandse buitenteelt. 

Hij importeerde amaryllisselecties uit Zuid-Amerika met eigenschappen die geschikt waren voor groei in een kouder klimaat, om zo nieuwe prachtige amaryllisproducten te ontwikkelen.

In 2002 sloot de heer Kees v. d. Velden van Holland Blumen Markt zich aan bij deze inspanningen, om gezamenlijk op grote schaal te veredelen. Deze vruchtbare samenwerking leidde tot de oprichting van Park Amaryllis V.O.F. in 2005. Jaarlijks worden er 40.000 zaailingen zorgvuldig geselecteerd. Door strenge selectiecriteria resulteerde dit in 2015 in de eerste cultivars die voldeden aan alle vereisten van het bestaande grootbloemige assortiment, schone teelt, goedkeuring door de BKD voor eenvoudige wereldwijde export, uitstekende gezondheid van de rassen zonder de noodzaak van bolontsmetting, en aanzienlijk lagere transportkosten. 

Inmiddels zijn er meer dan 50 cultivars in productie genomen en schitteren er miljoenen bloemen in woonkamers over de hele wereld